Artikel 17-03-2021 in Meppeler Courant over toekomstvisie

ER ZIJN DRIE TOEKOMSTSCENARIO’S: RENOVATIE, VERNIEUWBOUW OF NIEUWBOUW

De rek is uit Bad HesselingenMeppel Steeds hogere onderhoudskosten, grondverzakkingen en een pand dat niet nog beter verduurzaamd kan worden. Bad Hesselingen in Meppel is verouderd. Er wordt gemikt op nieuwbouw, maar pas over 8 à 10 jaar.Jaarlijks komen er zo’n 260.000 bezoekers naar het zwembad in Meppel. Daarmee is het de meest bezochte publieke recreatieve voorziening in de gemeente. Het zwembad, dat in 1968 is gebouwd, begint echter te kampen met problemen. De laatste grote renovatie dateert van 1993.

„De accommodatie is verouderd”, concludeert Edwin Koelink, directeur van Bad Hesselingen. „De rek is er zo langzamerhand wel uit. Ook de toenemende vraag naar beschikbaar water voor sporten, recreatie en bepaalde doelgroepen zoals mensen met handicap kunnen we niet bieden.

”Drie scenario’s. Al een paar jaar worden er met de gemeente verkennende gesprekken gevoerd over de toekomst van het bad. Grondslag is een onderzoek naar de staat van de accommodatie. Uit dat onderzoek komt een beeld van een verouderd bad naar voren, waarvoor drie toekomst-scenario’s zijn geschetst: renovatie, vernieuwbouw of nieuwbouw.

„Bij vernieuwbouw laat je de voorzieningen grotendeels intact, maar zet je bijvoorbeeld een compleet nieuw dak op de voorziening”, verduidelijkt Koelink. Bij de opties voor renovatie en vernieuwbouw worden de kosten al gauw geschat op 8 miljoen euro. Nieuwbouw gaat naar schatting zo’n 15 miljoen euro kosten.
Koelink zijn voorkeur gaat uit naar nieuwbouw. En nee, dat gloednieuwe zwembad hoeft er niet volgend jaar al te staan. „Het is goed om nu de handen ineen te slaan met de gemeente en te komen tot een toekomstvisie.” Centraal daarin: wat er met het zwembad moet gebeuren richting 2030 en later. „Of de nieuwbouw er over 8 of 10 jaar komt, daar is het echt nog te vroeg voor om over te hebben.

”Datzelfde geldt ook voor een locatie en hoe het eruit komt te zien, benadrukt Koelink. Hij vertelt dat de visie een stip op de horizon is, iets waar naartoe gewerkt kan worden, zodat iedereen weet waar hij aan toe is.‘Bij renovatie van zwembad blijf je kosten maken.
’Ondanks dat renovatie voor Bad Hesselingen goedkoper is, kan het totale kostenplaatje op termijn toch duurder uitpakken. „Je blijft bij renovatie kosten maken.”
Zwembaddirecteur Edwin Koelink geeft een voorbeeld. Het zwembad wordt grotendeels verwarmd met restwarmte van Xella, dat een betonsoort produceert. De restwarmte van het bedrijf vermindert het gasverbruik van het zwembad met zo’n driekwart. Maar, de leiding van Xella naar Hesselingen is de laatste jaren regelmatig lek. „Dan stijgt direct onze energierekening.” Kosten om de leiding te repareren: tussen de 3,5 en 4 ton.
Verduurzaming speelt sowieso een rol bij de keuze voor nieuwbouw. „Met een gebouw van 50 jaar oud valt er eigenlijk niet echt verder te verduurzamen.” Op het dak liggen bijvoorbeeld zo’n 540 zonnepanelen. „Alles is al zo goed als mogelijk geïsoleerd. Ledverlichting, heatpipes, energiezuinige waterbehandeling. Er zijn nauwelijks meer onderdelen in het zwembad waar verduurzaming nog voor loont.” En dan komt er bij renovatie nog een extra kostenpost. Tijdens de verbouwing zal het zwembad gedurende lange tijd volledig dicht zijn – en dat betekent geen inkomsten.

Grondverzakkingen. Meer dan de helft van de huidige inkomsten wordt behaald door recreatief zwemmen, en 15 procent komt van particuliere zwemlessen. Maar de laatste jaren wegen de opbrengsten door verhuur en kaartverkoop niet meer op tegen de toenemende onderhoudskosten en noodzakelijke investeringen. Waar Hesselingen ook tegen aanloopt is klimaatverandering. De laatste jaren zijn er langere droge periodes geweest. Dat heeft tot grondverzakkingen geleid bij het zwembad, en dat leidt weer tot verzakt en kapot leidingwerk. Qua accommodatie noemt Koelink de kosten voor het onderhoud de laatste jaren „exorbitant hoog”. Hij voorziet de komende jaren dat meer onderhoud aan leidingwerk, installaties, ketelhuis en de luchtbehandeling noodzakelijk wordt.„De leeftijd van de locatie en de daarmee gepaard gaande kosten zetten je aan het denken. Over tien jaar zijn we echt toe aan iets anders.

”Uiteindelijk is het aan de politiek om een besluit te nemen over de toekomst van Bad Hesselingen. Donderdag wordt in de commissie het beheerplan sportaccommodaties besproken, onderdeel van dat beheerplan wordt een toekomstperspectief voor Bad Hesselingen. „Het is goed om nu met elkaar de verkenning op te starten, naar wat Meppel in de toekomst nodig heeft”, concludeert Koelink.
tekst Stefan Klomp