Innovatief en toekomstgericht

Er wordt innovatief en toekomstgericht omgegaan met energie en milieu. Dit geldt voor alle facetten in Bad Hesselingen; van verwarming tot isolatie, van verlichting tot  waterwinning. Zo zijn bijvoorbeeld zelfs de glijbaanpanelen van de Mosquito Slide geisoleerd en geeft de LED verlichting in het zwembad naast een prachtig kleurenspel en sfeer ook besparing. Op de parkeerplaats is een oplaadpunt voor elektrische auto’s en bij de entree één voor elektrische fietsen. Zo kom je altijd opgeladen bij Bad Hesselingen vandaan!

Koploper in innovatief en duurzaam ondernemen.

 

Je kunt wel stellen dat Bad Hesselingen in Meppel een van de vooroplopers is in de Drentse energietransitie. In 1993 begon het zwembad met het benutten van energiestromen uit de regio, en sindsdien wordt er enkel nog gebruik gemaakt van duurzaam opgewekte energie. Innoveren zit bij directeur Dirk Bouma in het DNA, met duurzaamheid voor milieu én mens hoog in het vaandel. De DIT-redactie ging op de koffie en sprak met hem over innoveren, maatschappelijk ondernemen en de verschillende vormen van duurzaamheid. Lees hier het interessante interview.

Zonnepanelen en eigen bronwater

Vanaf 27 mei 2015 liggen er 540 zonnepanelen op het dak van Bad Hesselingen.  Dit energie project is mede mogelijk gemaakt door een SDE+ subsidie die over een periode van vijftien jaar wordt uitgekeerd. Om is aanmerking te komen van het volledige subsidie bedrag moet bad Hesselingen minimaal 105.000 kWh (105 MWh) aan energie opwekken. Het mooie is dat al deze energie door Bad Hesselingen direct zelf gebruikt wordt.

Wist je dat Bad Hesselingen en overigens alle zwembaden in Nederland, voor elke zwemmer minimaal 30 liter zwembadwater moeten verversen. Dus water wegspoelen dat is opgewarmd en nieuw vers koud water toevoegen.  Het zwembadwater wordt  continu 24 uur per dag doorstromend gereinigd middels zandfilters.

Bad Hesselingen geen leidingwater meer als suppletiewater, maar bronwater dat op 80 meter diepte uit de grond wordt gehaald. Het water wordt consument klaargemaakt en gebruikt als zwembad water.

Bad Hesselingen gebruikt op jaarbasis alleen voor de zwembaden ongeveer 9.000 m3 suppletiewater. De investering in een eigen bron met nabehandeling is in drie jaar  terugverdiend, ondanks dat het water in Drenthe nog relatief goedkoop is met ongeveer  ruim € 1,00 per m3. De verwachting is echter dat die prijs in de toekomst hoger zal  worden. Kortom, Stichting Zwembad Meppel blijft zo met Bad Hesselingen kritisch  maatschappelijk ondernemen.

Verwarmd door restwarmte Xella Beton

Het subtropisch zwembad Bad Hesselingen heeft een wedstrijdbad, een recreatiebad met stroomversnelling en een buitenbad. Deze baden zijn het gehele jaar geopend en worden, net als de omgevingsruimte, continu verwarmd. Desondanks is het aardgasverbruik extreem laag.

Dit wordt gerealiseerd doordat Bad Hesselingen gebruik maakt van de restwarmte van Xella Cellen Beton, voorheen Ytong (en daarvoor Durox).

Bij de behandeling van de cellen betonproducten bij Xella Betonkomt veel warmte vrij. Deze warmte is binnen de betonfabriek niet bruikbaar. Vanaf 1993 is men gestart met de terugwinning van deze warmte voor het zwembad. In het schema zie je hoe het proces in zijn werk gaat.

Eigen zwemwater uit 80 meter diepe bron

Bij Bad Hesselingen zijn twee grote voorraadtanks van 140 m3 inhoud voor warm water geplaatst. Ook het openluchtbad wordt nog gebruikt voor opslag van warmte. Hiermee is het verbruik van onder meer aardgas drastisch verminderd. Ruwweg kun je zeggen dat driekwart van het gasverbruik wordt gebruikt in de vorm van restwarmte van Xella Beton, het resterende kwart is het daadwerkelijke aardgasverbruik. In cijfers is dit 120.000 m3 meter aardgas verbruikt tegen 350.000 m3 warmte-equivalent in gas geleverd door Xella Beton.

Gebruik van deze restwarmte in plaats van aardgas is een perfecte oplossing om het milieu te sparen. Elke m3 aardgas, die zo bespaard wordt, betekent ook een vermindering van de emissie van CO2! Bad Hesselingen is tevens bezig om ook het waterverbruik terug te dringen. Kortom: zo dragen Xella Betonen Bad Hesselingen bij aan een beter milieu.